Blagodati toplog čaja u teškim trenutcima: Smiruje i opušta

Zdravlje

Blagodati toplog čaja u teškim trenutcima: Smiruje i opušta S porastom konzumacije čaja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 21. svibnja ‘Međunarodnim danom čaja’. Ljudi ga širom svijeta piju da se opuste, ojačaju i umire, a to je nešto što nam sada treba više nego ikad prije Send Twitter Viber Email

/>Šalica čaja popravlja sve
Čaj se stoljećima koristio kao puno više nego napitak za ‘gašenje’ žeđi. Ljudi ga širom svijeta piju da se opuste, ojačaju i umire, a to je nešto što nam sada treba više nego ikad prije, piše CNN.

U Velikoj Britaniji, gdje čajopije piju svaki dan 100 milijuna šalica čaja, prema britanskom savjetodavnom odboru za čaj, još uvijek vrijedi ‘pravilo’ da šalica čaja čini sve boljim.S porastom konzumacije čaja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 21. svibnja ‘Međunarodnim danom čaja’. Čak i u Sjedinjenim Državama, zemlji koja dominira kavom, pijenje čaja sve više postaje popularno.

Zeleni i crni čaj potječu iz iste biljke – Camellia sinensis. Zeleni čaj, međutim, prerađuje se na drugačiji način, što rezultira višom razinom nekih spojeva za koje znanstvenici vjeruju da imaju pozitivne učinke na naše mentalno zdravlje.

Poboljšava rad mozga
Pijenje zelenog čaja, prema nekim istraživačima poboljšava rad mozga kod zdravih ljudi. Navodno zeleni čaj može utjecati na mozak na tri načina: Može utjecati na psihopatološke simptome poput smanjenja anksioznosti, povećava pažnju i fokus i posebno memoriju.Istraživači govore i kako bi čaj mogao poboljšati simptome depresije i demencije. No takva istraživanja bi trebala biti potvrđena većim kliničkim ispitivanjima prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci.

U šalici čaja nema štete
Čaj ima i neke prednosti za naše fizičko zdravlje – povezan je s dužim životom, nižim krvnim tlakom i može imati učinak na smanjivanje masti.

Gunter Kuhnle, izvanredni profesor na katedri za prehrambene znanosti na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji, istražuje blagodati flavanola koji se nalaze u čaju, kakau i nekom voću.

Rekao je da je jedan od problema procjene prednosti čaja i njegovih korisnih spojeva to što su istraživanja koji prijavljuju učinke obično promatrački, ovisni o subjektivnom samo-izvještavanju i utjecaju načina pripreme i konzumacije hrane.Potrebni su nam bolji podaci da bismo istinski procijenili prednosti čaja na naše psihičko i fizičko blagostanje, s mnogim razlikama u načinu konzumiranja u različitim zemljama, rekao je Kuhnle.

U Velikoj Britaniji napomenuo je da je čaj tipično piće radničke klase, dok je u SAD-u piće koje je češće povezano s višim statusom.

Dakle, studije u SAD-u mogu pokazati puno više koristi, ali to bi mogle biti posljedica socioekonomske pozadine.

Facebook Comments