Kako je u Rusiji zimska nogometna stanka jako duga, tako se traže načini da se navijačima priušti što je moguće zanimljivije štivo za čitanje, a ankete su uvijek privlačan izbor koji sa sobom donosi brojne polemike. U jednoj takvoj velikoj anketi među navijačima tražio se najbolji stranac u povijesti ruskog prvenstva.

Sustav glasovanja napravljen je kroz klasični teniski kostur u kojem se krenuo s 32 odabrana igrača. Među njima su se našla čak četiri Hrvata: Ivica Olić, Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka i Nikola Vlašić. Prva trojica doživjela su eliminaciju već u prvom krugu. Bolji od Ćorluke bio je Daniel Carvalho, nekadašnji veznjak i reprezentativac Brazila, koji je za CSKA Moskva odigrao 141 utakmicu u kojoj je zabio 26 golova uz 45 asistencija.Ivicu Olića pobijedio je nekadašnji srpski reprezentativac, prava legenda CSKA iz Moskve. Tamo je odigrao 230 utakmica, uz 32 gola i 34 asistencije. Stipu Pletikosu nadjačao je nekad sjajni Brazilac Hulk, koji je četiri godine igrao u Zenitu. Hulka je Zenit Portu platio 40 milijuna eura, a prodao ga u Kinu za 56 milijuna.

Isti taj Hulk probio se do finala. Nakon Pletikose pobijedio je još stopera Nicholasa Lombaertsa (Belgija), veznjaka Axela Witsela (Belgija) i napadača Vagnera Lovea (Brazil). U finalu ga je napokon čekao okršaj s našim Nikolom Vlašićem, u kojem je Hulk slavio dobivši 66 posto glasova.

A Vlašić je na putu do finala izbacio veznjaka Alejandra Domingueza, Argentinca koji je dugo igrao za Rubin i Zenit. U drugom krugu nadjačao je i veznjaka Pontusa Wernblooma (Švedska), koji je godinama igrao za njegov CSKA u kojem je upisao 224 utakmice (22 gola i 18 asistencija). U četvrtfnalu Vlašić je bio bolji od ukrajinske legende Anatolija Timoščuka, koji ima 150 nastupa za Zenit. U polufinalu ga je dočekao nizozemski reprezentatiac i aktualni igrač Ajaxa Quincy Promes. On je blistao igrajući za Spartak iz Moskve. U 135 utakmica zabio je 66 golova, uz 33 asistencije.

Znamo da je nedavno Vlašićev suigrač Mario Fernandes izjavio da je najbolji igrač s kojim je ikad igrao, te da mu od stranaca u Rusiji samo Hulk može stati uz bok. Tog su mišljenja očito bili i sami navijači u Rusiji. Vlašiću je ovo treća sezona u CSKA, iza sebe ima 91 utakmicu, 29 golova te 20 asistencija. Naravno, Vlašiću su samo 23 godine i tek bi trebao ući u svoje najbolje sezone, a većina nominiranih bila je starija od njega dok je igrala u ruskom prvenstvu.

Kako god, veliko je ovo priznanje za Vlašića, ali i za hrvatski nogomet. Četiri naša reprezentativca ostavila su u Rusiji jako dubok trag. Olić je s CSKA osvojio Kup Uefe, Pletikosa je bio prvi golman ruskog prvenstva dok je branio za Spartak, a Ćorluka je godinama stup obrane moskovskog Lokomotiva. Međutim, Vlašić je individualno otišao korak dalje od svih…

Facebook Comments