Kako ispiranje nosa pomaže u zaštiti od koronavirusa? Evo što kaže otorinolaringolog.

Prof. dr. Mirko Ivkić, specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, ističe kako je sluznica nosa prva na udaru koronavirusa, stoga je čuvanje i održavanje sluznice nosa zdravom izuzetno važno jer tako održavamo prirodnu barijeru i smanjujemo mogućnost infekcije.

KAKO ISPIRANJE NOSA POMAŽE U ZAŠTITI OD KORONAVIRUSA?

Pokazalo se da je fizičko uklanjanje virusa ispiranjem nosa dobra preventivna mjera za razvoja težih oblika bolesti, a njome se smanjuje se i mogućnost prijenosa virusa na bliske osobe.

Za ispiranje nosa preporučuju se otopine kuhinjske soli određenih koncentracija. Ispirati se može ili hipertoničnom ili fiziološkom otopinom. Istraživanja su dokazala da je ispiranje hipertoničnom otopinom učinkovitije u smanjenju tegoba i trajanja upale gornjih dišnih putova.

Kako pripremiti hipertoničnu otopinu i kako ju koristiti?
Dovoljno je u pola litre čiste ili prethodno prokuhane mlake vode otopiti jedne čajnu žličica kuhinjske morske soli. Pomoću posude ili sustava za ispiranje nosa, ovako pripremljenom otopinom može se ispirati nos. Postoje gotovi farmaceutski pripravci različitih koncentracija morske soli s dodacima koji se također mogu upotrebljavati.

​Ovo su najnezdravija pića na svijetu – jedno će vas potpuno iznenaditi!

Optimalna količina otopine kojom se ispire nosa, bilo posudom ili rogom, je oko 2 do 2.5 dcl za svaku stranu nosa. Postupak je jednostavan i zahtjeva ukupno 5 minuta vremena. Ako postoji bilo kakva zapreka, nelagoda ili strah od ulijevanja tekućine u nos (uglavnom se radi o psihičkoj barijeri) ispiranje se može učiniti korištenjem sprejeva hipertonične otopine. U tom slučaju, postupak ispiranja treba ponavljati više puta dnevno.

Facebook Comments
radiovrbovac

Majic Marko Rodjen sam u Vrbovcu od oca Grge i majke Ljubice rodjene Ilic. Ljubav prema mome rodnom selu i njegovim ziteljima je me natjerala da izradim ovu stranicu i ovaj radio da u svijetu putem interneta se cuje pjesma i ime moga rodnoga sela Vrbovca.Dokle god budem mogao izdrzati financijski moj Vrbovac ce biti u eteru uz pomoc Marka Terzica.

Notice bar for all your custom notifications for your site visitors. Tweak them as you like using flexible options.