Srdelice na savor u novom izdanju s grilla


>Jedna od rijetkih prednosti rada u turizmu i godišnjih migracija iz kontinentalne Hrvatske u smjeru mora je to što nakon nekog vremena i mjesto uz more počinješ percipirati kao svoj dom. Najbolje ga možeš osjetiti kroz Okuse zavičaja.
Jedna od prednosti kada imaš dva različita zavičaja je i uživanje u više različitih zavičajnih jela. Bez obzira na to što zavičajno jelo za koje vam donosim recept u nastavku vuče korijene iz Istre, a ne iz središnje Dalmacije gdje ja boravim, smatram da će se univerzalno svidjeti svim ljubiteljima srdela. Pogotovo onima kojih ih pripreme u velikoj količini i kasnije ne znaju što bi s njima kada se ohlade.

U originalnom receptu srdele se valjaju u brašno i prže, ali kako smo u sezoni roštiljanja ja sam ih odlučio ispeći na grill tavi. Srdele iz asortimana Okusi zavičaja pribavio sam u Lidlu i konzervirao ih nakon grillanja u aromatičnoj kvasini. Ako vam je pri ruci roštilj, obavezno ga iskoristite umjesto grill tave!

| Author: Darko Kontin Darko Kontin

Sastojci:

500 g srdela iz asortimana Okusi zavičaja
250 g žutog luka
200 ml jabučnog octa
150 ml bijelog vina
150 ml maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
Sok polovice limuna
30 grama pinjola
Nekoliko grančica ružmarina
Sol
Priprema:

Srdele po želji očistite prije pečenja. Srdele očistite tako da ih primite za glavu i odvojite je od tijela, a nakon toga prstom izvucite utrobu iz njih. Isperite po mlazom čiste vode. Manje srdele ne morate čistiti, a ja rijetko čistim i veće već ih ispečem cijele i onda prstima odvajam meso od kostiju i tako ih čistim usred obroka.
Srdele prebrišite papirnatim ubrusom i ispecite ih na roštilju ili na grill tavi koju ste prethodno premazali s malo maslinovog ulja. Pečene srdele nakon 5-6 minuta pečenja odložite sa strane.
Za savor tanko nasjeckajte luk na polumjesece i stavite ga dinstati žlicu maslinovog ulja. Kada luk postane proziran u tavu ulijte bijelo vino i pustite da veći dio vina ispari. Ali ne u potpunosti. Zatim dodajte jabučni ocat i rukom zdrobljeni češnjak te pustite da i ocat malo ishlapi.
Na kraju dodajte u tavu maslinovo ulje, sok pola limuna i grančicu ružmarina.
U staklenku poslažite nepojedene srdele i u slojevima ih prekrijte s ukiseljenim lukom i malo pinjola. Na kraju potopite srdele sa savorom i tako konzervirane čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Najbolje su nakon par dana uz topli domaći kruh. Dobar tek!

Facebook Comments
radiovrbovac

Majic Marko Rodjen sam u Vrbovcu od oca Grge i majke Ljubice rodjene Ilic. Ljubav prema mome rodnom selu i njegovim ziteljima je me natjerala da izradim ovu stranicu i ovaj radio da u svijetu putem interneta se cuje pjesma i ime moga rodnoga sela Vrbovca.Dokle god budem mogao izdrzati financijski moj Vrbovac ce biti u eteru uz pomoc Marka Terzica.

Notice bar for all your custom notifications for your site visitors. Tweak them as you like using flexible options.