10 zanimljivosti koje niste znali o kraljevskom sportu

10 zanimljivosti koje niste znali o kraljevskom sportu

Tenis je vrlo star i skup sport. Počeci su mu bili još prije 13. stoljeća, a za njega se kaže da je kraljevska igra upravo zato što su francuski i engleski kraljevi pokazivali velik interes za njim. U tekstu slijede zanimljivosti koje su se dogodile kroz povijest, a neke vrijede još i danas.

1. Najduži meč u povijesti trajao je 3 dana. Igrači su bili Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut, a meč je odigran u sklopu prvog kruga Wimbledona. Igra je trajala 11 sati, a Isneru su trebala 183 gema do pobjede.

2. U Wimbledonu 1877. godine za prvo natjecanje utemeljena su pravila koja se nisu mijenjala do danas.

3. Najmlađi pobjednik Wimbledona bio je njemački igrač Boris Becker sa 17 godina.

4. Artin Elmayan je najstariji tenisač svijeta koji još nastupa na turnirima. Ima 102 godine. Natječe se u konkurenciji tenisača starijih od 85 godina.

5. Žute loptice prvi put su upotrebljene 1986. godine kako bi bile vidljivije za televizijske kamere.

6. Zarada prvog turnira na Wimbledonu bila je 10 funta 1877. godine, a 2017. godine nagradni je fond iznosio je 40,9 milijuna eura.

7. Roland Garros je drugi naziv za French Open. Naziv je dobio po hrabrom francuskom pilotu iz Prvog svjetskog rata. Turnir je nazvan njemu u čast iako Garros nikad nije bio tenisač već je bio prvak Francuske u biciklizmu 1906. godine.

8. Do 1875. godine teniski teren je bio u obliku elipse.

9. Ivo Karlović je prvi na svijetu po broju asova i po postotku postignutih poena iz prvog servisa (82,74 posto, drugi je Goran Ivanišević sa 82,45 posto).

10. Invalidi su punopravni članovi teniskih saveza u svijetu. Njima je omogućeno natjecanje na svim razinama.

Facebook Comments